Cupping

Cupping apzīmē kafijas degustāciju. Doma ir tāda pati kā vīna degustācijai, tās mērķis ir atrast dažādus aromātus, garšas un nianses.

Katrai kafijai ir atšķirīgs aromāts, ko ietekmē to izcelsmes vieta, šķirne, klimats un apstrāde. Kafijas pircēji un grauzdētāji ar degustācijas palīdzību novērtē kafiju. Izmantojot izvērstas vērtēšanas skalas, kafijas degustētāji apraksta kafijas īpašības. Pieredzējuši kafijas degustētāji ir ļoti nozīmīgi kvalitatīvas kafijas ražošanas procesā, un viņus nevar aizstāt roboti. Degustācija ir ne tikai svarīga kvalitātes kontroles daļa, bet arī aizraujoša nodarbe.

Degustēt kafiju mājās ir vienkārši. Ieber krūzītē apmēram divas karotes maltas kafijas. Pārlej to ar vidēji diviem dekalitriem karsta ūdens un ļauj četras minūtes ievilkties. Tad kafiju samaisi, jo biezumi nostājas krūzītes dibenā. Noņem pa virsu izveidojušās putas. Kafiju var degustēt, kad tā ir atdzisusi līdz istabas temperatūrai. Profesionāli degustētāji izmanto divas karotes kafijas nogaršošanai - vienā iesmeļ kafiju, tad pārlej to otrā karotē un visbeidzot to nogaršo. Garšas nianses var spēcīgāk izjust, skalinot kafiju pa muti. Lai izteiktāk sajustu visus aromātus, ir svarīgi iesūkt kafiju kopā ar gaisu. Savus novērojumus par kafijas garšu var arī pierakstīt.

Apgūsti kafijas pasaules terminus

Apskati coffeepedia
Back to top